Page 1 of 1

Solar Koμβος

Posted: Thu Jul 31, 2008 1:09 pm
by alfadeck
Kαλημερα σας

Θα ηθελα να ρωτησω για την υλοποιηση του solar κομβου που εχετε στην Πατρα.
Πιο συγκεκριμενα θελω να τροφοδοτησω ενα RB112 με 2Χ Νortel ΜiniPCI σε default ισχυ οσον αφορα την καταναλωση.
Αυτο που ζητω ειναι πως θα υπολογισω το panel που χρειαζομαι (επισης που μπορω να αγορασω στην Πατρα διοτι στο Αγρινιο ειναι ανυπαρκτα), τι μπαταρια θα χρειαστω για να συντηρειτε το συστημα 1-2 ημερες σε δυσκολες συνθηκες και αν μπορω να προσθεσω και μικρη ανεμογεννητρια για να συμπληρωσω το συστημα.

Εαν δεν μπορει να απαντηθει το θεμα εδω για καποιους λογους παρακαλω στειλτε μου ενα ΠΜ.
(ναι σωστα υποψιαζεστε οτι παω για solar κομβο για μακρυνα ΒΒ)

Re: Solar Koμβος

Posted: Thu Jul 31, 2008 4:35 pm
by sf1n4k1
2x50Watt η 1x100Watt panel μαζί με μια 105Ah μπαταρία (οχι αυτοκινήτου, μολύβδου βαθιάς εκφόρτισης ή marine κλειστού τύπου) και ένας ψηφιακός charge controller (δε θα βρεις στο Ελλαδιστάν εκτός αν γδυθείς http://www.solarworld24.com τσεκαρισμένο οι τύποι είναι οκ εκεί θα βρείς) και το routerboardaki σου δύσκολα θα πέσει με ρυθμισμένο τον charge controller να κλείνει στα 10V, ενώ η αυτονομία σου θα είναι 4-6 μέρες ανάλογα το traffic σου..χωρίς ακτίνα ηλίου..

Με ανεμογεννήτρια..απλά θα είσαι πιο σίγουρος..απλά να ξέρεις οτι οι ανεμογεννήτριες παράγουν παραπάνω ρεύμα αλλά δεν υπάρχει πάντα άνεμος άρα τα παραπάνω panel θα τα χρειαστείς έτσι κ αλλιώς γιατί ακόμα και σε συνεφιά ενα καλό panel βγάζει τη μισή του ισχύ και βάλε.

Panel κτλ αν δεν ψωνίσεις απ έξω θα βρείς και στον Βλάχο στην Πάτρα Αγίου Ανδρέου και Τριών Ναυάρχων γωνία..

Καλή επιτυχία..

Διάβασε και τον κόμβο του solar έχει πολλά στοιχεία μέσα πλην του ψηφιακού charge controller που δε το έχω προβάλει ακόμα αλλά ήταν η πιο σωστή αγορά που αν είχει γίνει απ την αρχή θα είχα γλυτώσει πολλά και κυρίως σε δοκιμές/χρόνο..

Υ.Γ http://www.solarworld24.com/product_inf ... Volts.html αυτόν έχω πάρει παρόλο που δε θα χρειαστώ ποτέ 16Α έξοδο..αλλά είναι ο πιο σωστός σε normal λεφτά, με στατιστικά παραγωγής/κατανάλωσης, θερμοκρασία, ποσοστό υπολειπόμενης μπαταρίας και ψηφιακά "stoper" για τερματισμό φόρτισης και αποφόρτισης καθώς και κλείσιμο εξόδου για να διατηρείς την μπαταρία σου σε καλή φόρμα και να κρατάς το μηχανάκι σου ανοιχτό βρέξει χιονίσει.

Re: Solar Koμβος

Posted: Fri Aug 01, 2008 10:34 am
by alfadeck
sf1n4k1 wrote: Διάβασε και τον κόμβο του solar έχει πολλά στοιχεία μέσα πλην του ψηφιακού charge controller που δε το έχω προβάλει ακόμα αλλά ήταν η πιο σωστή αγορά που αν είχει γίνει απ την αρχή θα είχα γλυτώσει πολλά και κυρίως σε δοκιμές/χρόνο..

Οποτε καλα υπολογιζω καμια 500αρια Ευρω για ολο το συστημα (οχι ανεμογεννητρια) καθως τα μονοκρυσταλλικα πανελ ειναι ολιγον αλμυρα στην τιμη.

Τον κομβο του solar που να τον διαβασω? Στο wiki δεν βρισκω κατι.
Μονο αυτο viewtopic.php?f=8&t=30

Επισης επειδη σκεφτομαι ιστο 9 μετρων, 2 ιντσες, τι συνιστα κανεις για τα πανελακια? Να μπουν στα 2-3 μετρα απο το εδαφος?

Ευχαριστω για τις απαντησεις

Re: Solar Koμβος

Posted: Fri Aug 01, 2008 11:32 am
by sf1n4k1
Στο περίπου καλά υπολογίζεις..υπολόγισε και ένα ισοθερμικό φορητό ψυγείο αν πρόκειται να το τοποθετήσεις σε βουνό με κρύο, γιατί το χειμώνα στο κρύο η μπαταρία χάνει τα μισά της Ah..την πετάς μέσα λοιπόν..

Ο κόμβος του solar είναι εδώ.. viewtopic.php?f=4&t=233

Ιστό 9 μέτρων?χαχ Δες τον πύργο του solar και υπολόγισε και αυτόν στην τιμή (μη σκοτώσουμε και καναν άνθρωπο..εκτός αν εννοείς ιστό απο πάρκο κεραιών με σκαλοπάτια).

2-3 μέτρα απο το έδαφος και να κοιτάζουν νότια με μια κλίση..30-45 μοίρες είσαι μια χαρά. Καλή στήριξη μη στα πάρει ο αέρας και σπάσουν. Εννοείται μονοκρυσταλικό θα πάρεις και όχι πυρίτιο..
uptime.JPG
(28 KiB) Downloaded 25 times
Και ένα ss απο το σημερινό του uptime :-)