Wireless Roaming

Συζήτηση γύρω από θέματα λογισμικού
Post Reply
mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind Node ID: 320

Wireless Roaming

Post by mp »

Πρόσφατα έστησα ένα ασύρματο δίκτυο στους χώρους δύο μεγάλων αποθηκών, όπου βασική απαίτηση ήταν η κάλυψη με το καλύτερο δυνατό σήμα όλων των σημείων τους. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω πολλαπλά APs και wireless roaming. Ήταν η πρώτη φορά που ρύθμισα κάτι τέτοιο και θέλω να μοιραστώ με την κοινότητα το know how.

Πρωταρχική ανάγκη για να δουλέψει το roaming είναι όλα τα APs να έχουν το ίδιο SSID, αλλά δεν αρκεί αυτό. Καλό είναι τα APs να δουλεύουν σε μη επικαλυπτόμενα κανάλια (1-6-11 πχ) ενώ αν είναι περισσότερα από τρία, να γίνει μία αντιστοίχηση που να μειώνει όσο γίνεται λιγότερο τις παρεμβολές από το ένα στο άλλο. Εγώ που χρειάστηκα να έχω 7 aps, χρησιμοποίησα κυκλικά τα κανάλια 1-6-11 (δηλαδή 1-6-11-1-6-11-1). Απολύτως σημαντικό για να μην υπάρχουν χαμένα πακέτα κατά τη μετάβαση από το ένα AP στο άλλο είναι τα APs να βρίσκονται στο ίδιο φυσικό LAN (να τερματίζουν δηλαδή στο ίδιο switch), ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να συνδέονται μεταξύ τους με WDS, ενώ και οι διευθύνσεις ip να είναι του ιδίου subnet παντού, για μη χρειάζεται routing. Τέλος, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να ρυθμιστούν τα APs ώστε να μη δέχονται σύνδεση με χαμηλό SNR (πχ base rate 11M ή αν πρόκειται για 802.11g, base rate 24Μ). Αυτό "αναγκάζει" τα φορητά τερματικά wifi να κάνουν de-assoc μόλις το σήμα πέσει λίγο και να κάνουν assoc στο νέο κοντινότερο και ισχυρότερου σήματος AP. Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, το transition time από AP σε AP είναι λιγότερο από 100ms. Ακόμα και σε υπηρεσίες voip, η αλλαγή από AP σε AP είναι σχεδόν διάφανη αν ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για την παραπάνω εγκατάσταση είναι Cisco AIR1231G 802.11b/g Access Point και κεραίες ceiling 5dbi από το aerial.net. Τα τερματικά είναι Intermec CK31 mobile computers με 802.11b/g wireless.

mp

ΥΓ: Δεν έβρισκα σε πια περιοχή θα έπρεπε να γραφτεί αυτό, γι' αυτό και την έβαλα στο software. Αν νομίζετε πως πρέπει να είναι κάπου αλλού, μετακινείστε το.

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 95
Location: Rio

Re: Wireless Roaming

Post by sf1n4k1 »

Καλό:-) Στο wiki θα μπορούσε να μπει.

User avatar
korkakak
AMD Athlon
Posts: 992
Joined: Wed Mar 07, 2007 11:52 pm
PWMN Wind Node ID: 87
Location: Πλατεία Όλγας

Re: Wireless Roaming

Post by korkakak »

Σε bridge mode αν δεν ειναι wired το κάθε AP με τον κεντρικό router μειώνεται το effective throughput κατά πολυ...
Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin van-guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ! ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕ ΤΟ wiki

:arrow: my blog

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind Node ID: 320

Re: Wireless Roaming

Post by mp »

korkakak wrote:Σε bridge mode αν δεν ειναι wired το κάθε AP με τον κεντρικό router μειώνεται το effective throughput κατά πολυ...
Νομίζω το έγραψα, "τα APs να βρίσκονται στο ίδιο φυσικό LAN (να τερματίζουν δηλαδή στο ίδιο switch)". Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση ένα από τα APs, επειδή ήταν πάνω από 100m μακριά από το κεντρικό switch, ρυθμίστηκε σε WDS με το πιο κοντινό του AP.

mp

Post Reply