PWMN, επέκταση κτλ

Γενική Συζήτηση Θεμάτων του που αφορούν το δίκτυό μας
mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind Node ID: 320

PWMN, επέκταση κτλ

Post by mp »

Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό (εκ του μακρόθεν ομολογώ) όλες τις δραστηριότητες για την επέκταση του δικτύου του PWMN στα πέρατα της γης. Φυσικά έχει ο καθένας την ελευθερία να προσπαθήσει να βγάλει συνδέσεις προς οπουδήποτε θελήσει, αλλά η γνώμη μου είναι πως έχουμε σαν PWMN χάσει λίγο το μέτρο. Και εξηγούμαι:

PWMN = Patras Wireless Metropolitan Network, όμως η Πάτρα και οι γύρω περιοχές σε μεγάλο βαθμό μένει ακάλυπτη. Η δυτική πλευρά της πόλης έχει μόλις 3 APs (bk_ap, eglykada, darkstar) και η διασύνδεσή της με τον κορμό του υπόλοιπου PWMN παραμένει προβληματική. Θα περίμενε κανείς πως προτεραιότητα για το PWMN θα ήταν να καλύψει την Πάτρα και τις γύρω περιοχές και μετά να ψάχνει για συνδέσεις με Αμαλιάδα, Αγρίνιο, Ακράτα και δε ξέρω που αλλού. Και δε λέω πως πρέπει να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες επέκτασης ούτε πως είναι λάθος. Νομίζω όμως πως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη του δικτύου εντός των τειχών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω από τους AP admins που προέρχονται από το PWN να αλλάξουν και αυτοί το SSID τους σε PWMN. Θεωρώ πως η ενοποίηση είναι πλέον ουσιαστική και δεν υπάρχει λόγος να διατηρεί κάποιος ακόμα το PWN και δε θα ήθελα να θεωρηθεί από την πλευρά των admins προερχόμενων από το SPN πως δεν είναι επιθυμητή η ενοποίηση.

Τέλος θα ήθελα να προτείνω στα άτομα που ασχολούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ενοποίησης με ένα κοινό forum (το forum του PWN είναι down εδώ και καιρό λόγω προβλημάτων με την dsl του trv), προϊόν ενοποίησης των δύο υπαρχόντων forum για να υπάρχει και η ιστορική συνέχεια, σε κάποιο αξιόπιστο hosting.

just my two cents,

mp

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 95
Location: Rio

Post by sf1n4k1 »

Yo Πάνο,

Ευτυχώς η επέκταση του δικτύου μας (pwmn) έχει φτάσει και σε άλλους Νομούς και σε πολύ μακρυνά μέρη και η διατήρηση του ονόματος γίνεται για τον απλό λόγο οτι πολλά μέρη όπως το Αντίρριο η Νάυπακτος το Σκάλωμα οι Καμάρες δεν έχουν δική τους κοινότητα η δεν μπορούμε ν ασχοληθούμε/συνενοηθούμε με αυτές που έχουν. Έτσι ακόμα και στις περιοχές αυτές διατηρούμε το SSiD με πρόθεμα "pwmn.net_ONOMA" για να μας βρίσκει ο κόσμος και για να υπάρχει μια ομοιομορφία..

Τώρα στο δέυτερο σκέλος του προβληματισμού σου που είναι το γιατί να μπορούμε και να έχουμε φτάσει τόσο μακρυά ενώ η δυτική Πάτρα έχει προβληματική σύνδεση..η απάντηση βρίσκεται στα ίδια τα AP που βρίσκοντε στην περιοχή και στους κατόχους τους. Απο την ομάδα που όλο το καλοκαίρι έχει χτίσει και έχει σφραγίσει το δίκτυο pwmn να φτάνει στα απέραντα της γης..δεν μπορεί να γίνει κάτι, ιδίως όταν βλέπει οτι μετά απο τόσες σηζητήσεις και χρόνο δεν υπάρχει ούτε το αυτονόητο (ομοιομορφία ακολουθία ssid) ή προτάσεις ή συμμετοχή. Οι προβληματικές συνδέσεις θα διαιωνιστούν αν κλείσουμε το δαχτυλίδι απο Αρόη και γι αυτό με δική μου πρωτοβουλία δεν το έχουμε κλείσει..ο εξοπλισμός κάθεται. Θα μου πεις και εσύ και όλοι τι?περιμένεις να στήσουμε σωστό δίκτυο για να βγάλεις ένα link που χρειάζεται το δίκτυο?Ναι αυτό περιμένω..γιατί η Αρόη είχε ένα downtime πχ αυτές τις μέρες και γιατί το δίκτυο της ανατολικής πλευράς δεν επηρεάστηκε καν..αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος του ring..οπότε εν αναμονή.

Για το θέμα forum/site είμαι θετικός στο να στηθεί κάτι σαν portal αλλά επειδή το συγκεκριμένο forum έχει να δείξει/μάθει πολλά στον επισκέπτη του όπως επίσης και η κινητικότητα του παραμένει μεγάλη λέω να παραμείνει ώς έχει και με τον Τίτλο που εδώ και καιρό έχει pwmn.net και λίγες μικρές αλλαγές.

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind Node ID: 320

Post by mp »

sf1n4k1 wrote:Τώρα στο δέυτερο σκέλος του προβληματισμού σου που είναι το γιατί να μπορούμε και να έχουμε φτάσει τόσο μακρυά ενώ η δυτική Πάτρα έχει προβληματική σύνδεση..η απάντηση βρίσκεται στα ίδια τα AP που βρίσκοντε στην περιοχή και στους κατόχους τους. Απο την ομάδα που όλο το καλοκαίρι έχει χτίσει και έχει σφραγίσει το δίκτυο pwmn να φτάνει στα απέραντα της γης..δεν μπορεί να γίνει κάτι, ιδίως όταν βλέπει οτι μετά απο τόσες σηζητήσεις και χρόνο δεν υπάρχει ούτε το αυτονόητο (ομοιομορφία ακολουθία ssid) ή προτάσεις ή συμμετοχή.
Yello Θανάση,

καλώς ή κακώς η ομάδα που αναφέρεσαι είναι αυτή και μόνο αυτή που μπορεί να "διορθώσει" την ελλειπή κάλυψη του pwmn στη δυτική πλευρά. Αν περιμένεις από μένα, τον iano, τον blacky να δραστηριοποιηθούν όπως δραστηριοποιείται η δική σας ομάδα κάνεις λάθος. Ακριβώς επειδή έχω επίγνωση του προβλήματος και βλέπω τη διάθεσή σας, ήθελα να αναφέρω και να καταδείξω το πρόβλημα της δυτικής πλευράς και το ενδεχόμενο να ασχοληθεί η συγκεκριμένη ομάδα περισσότερο, να δώσει μεγαλύτερη βάση στην επέκταση εντός και όχι εκτός των τειχών. Δεν είχα καμμία διάθεση να μειώσω το πραγματικά καταπληκτικό έργο σας. Αν αύριο οι κόμβοι bk_ap ή darkstar έκλειναν, παραμένει ένα θέμα για το pwmn η μη κάλυψη της δυτικής πλευράς.
sf1n4k1 wrote:Οι προβληματικές συνδέσεις θα διαιωνιστούν αν κλείσουμε το δαχτυλίδι απο Αρόη και γι αυτό με δική μου πρωτοβουλία δεν το έχουμε κλείσει..ο εξοπλισμός κάθεται. Θα μου πεις και εσύ και όλοι τι?περιμένεις να στήσουμε σωστό δίκτυο για να βγάλεις ένα link που χρειάζεται το δίκτυο?Ναι αυτό περιμένω..γιατί η Αρόη είχε ένα downtime πχ αυτές τις μέρες και γιατί το δίκτυο της ανατολικής πλευράς δεν επηρεάστηκε καν..αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος του ring..οπότε εν αναμονή.
Δε ζήτησα να ενεργοποιηθεί το link jnk - αρόης. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το θέμα είναι η κάλυψη της δυτικής πλευράς της Πάτρας από το pwmn, ασχέτως ατόμων και προσώπων, και η προτεραιότητα που έχει αυτό σε σχέση με τη σύνδεση με εκτός Αχαϊας σημεία (πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη). Και γι' αυτό έθεσα το θέμα. Φυσικά κανείς δε μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να ασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο, ο καθένας ασχολείται με αυτό που θέλει. Ενδεχομένως η δυτική Πάτρα να μην έχει κόσμο που ενδιαφέρεται - μιας και οι φοιτητές είναι κυρίως ανατολικά - οπότε να είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένη. :-(
sf1n4k1 wrote:Για το θέμα forum/site είμαι θετικός στο να στηθεί κάτι σαν portal αλλά επειδή το συγκεκριμένο forum έχει να δείξει/μάθει πολλά στον επισκέπτη του όπως επίσης και η κινητικότητα του παραμένει μεγάλη λέω να παραμείνει ώς έχει και με τον Τίτλο που εδώ και καιρό έχει pwmn.net και λίγες μικρές αλλαγές.
Αλλού αναφέρεται PWMN, αλλού SPN κτλ. Δε λέω να καταργηθεί κάτι αλλά ή δυνατόν να ενωθεί το περιεχόμενο των 2 φόρουμ σε ένα. Ο trv είχε ενώσει το εσωτερικό με το εξωτερικό φόρουμ του PWN, άρα λογικά είναι κάτι τεχνικά εφικτό. Χρήσιμα posts (αλλά και ιστορικά) υπάρχουν ΚΑΙ στο άλλο φόρουμ και είναι κρίμα να χαθούν.

mp

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 95
Location: Rio

Post by sf1n4k1 »

Μμμ :P

Κάλυψη υπάρχει απο το pwmn.net_Koukos στην Δυτική πλευρά απο την ομάδα που λέμε. Συγκεκριμένα απαριθμεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε 4ς clients και διασυνδέει 3ς κόμβους. Απο εκεί και πέρα η ομάδα δε μπορεί να κάνει κάτι άλλο για το δυτικό κομμάτι αν δεν υπάρχει ταράτσα και διάθεση. Το οτι μπορεί να φύγει ο οποιοσδήποτε ισχύει πάντα και παντού στο wireless. Δεν είναι αυτό δικαιολογία για να μην ασχοληθεί κάποιος που έχει μέρος και ταράτσα και κόμβο εκεί.

Οτιδήποτε βοήθεια χρειαστεί εννοείται οτι η ομάδα θα είναι εκεί..αλλά θα πρέπει να βρεθεί και κάποιος να μας πει..εε παιδιά ενδιαφέρομαι εδώ είμαι..θέλω βοήθεια..η έστω οι κόμβοι που αδιαφορούν και έχουν κάποιους clients να ρωτήσουν αν ενδιαφέρονται να σηκώσουν AP που θα βοηθήσει στην δυτική πλευρά της Πάτρας. Προσωπικά έχω μιλήσει και με τον sv3eaz οπου είπαμε για link..αλλά χωρίς πολλές δυνατότητες αρχικά.

Για το forum/site εννοείται οτι δεν είπα να καταργηθεί το forum του pwn μαζί με την ιστορία του..απλά είπα οτι ένα νεο και ζωντανό forum υπάρχει ήδη έτοιμο εδώ..οι αλλαγές στο SPN που αναφέρεται κτλ..θα γίνουν μόλις γυρίσουν οι admins και κάτσουμε στις καρέκλες μας.

edit - Πάνω στο θέμα του ssid που ανέφερε και ο Πάνος για τους κατόχους των APs με πρόθεμα PWN...αντίστοιχα έχω πετάξει το μπαλάκι στην ρύθμιση του "ssid" τους σε korki,under,tweety_bouno,tweety οπου έχουν διαφορετικό ssid ή ξεχασμένο ssid. Μήπως θα έπρεπε να προχωρήσουν και αυτοί σε αλλαγή? :P

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 951
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind Node ID: 74
Contact:

Post by grigoris »

sf1n4k1 wrote:Οτιδήποτε βοήθεια χρειαστεί εννοείται οτι η ομάδα θα είναι εκεί..αλλά θα πρέπει να βρεθεί και κάποιος να μας πει..εε παιδιά ενδιαφέρομαι εδώ είμαι..θέλω βοήθεια..η έστω οι κόμβοι που αδιαφορούν και έχουν κάποιους clients να ρωτήσουν αν ενδιαφέρονται να σηκώσουν AP που θα βοηθήσει στην δυτική πλευρά της Πάτρας.
Εεεε,ενδιαφερομαι! Εδω ειμαι! :P
Λπν.. εχω εξοπλισμο για 2-3 ifs σε a, εξοπλισμο για ΑΡ σε b,όοοολα τα συμπράγκαλα που απαιτούνται για ιστό 5μετρο και μου λείπει ένα γαμ**!@*# τρυπάνι!

Να προσθέσω πως μένω Αρόη με θέα απο το δασυλιο και νοτιοτερα..

Χρειαζεται να πω κατι αλλο? Δεν μπορω να ειμαι client...εχω ξεσυνηθισει!

edit: ειμαι στο http://wind.wspn.gr:81/?page=nodes&node=74

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 95
Location: Rio

Post by sf1n4k1 »

grigori τελίωσες φαντάρος?

User avatar
korkakak
AMD Athlon
Posts: 992
Joined: Wed Mar 07, 2007 11:52 pm
PWMN Wind Node ID: 87
Location: Πλατεία Όλγας

Post by korkakak »

Γενικά το θέμα δεν είναι να υπάρχει ένα τρόπον τινά συνεργεία που έχει αναλάβει την συντήρηση των υποδομών όλων αλλά να ενδιαφέρονται και οι ίδιοι οι ευνοούμενοι από την όποια εργασία στην περιοχή τους και να συμμετέχουν σε αυτήν.

Εδώ να πω ότι σε οποιαδήποτε επαύξηση του δικτύου ευνοούμενοι είμαστε όλοι και για αυτό καλό είναι να κάνουμε support στον φίλο/γείτονά/γνωστό μας γιατί μιας και όλα είναι δανεικά θα έρθει να μας δώσει και εκείνος μια χείρα βοηθείας όταν την χρειαστούμε εμείς.

Όταν σχεδιάσετε/σκέφτεστε κάτι Πάνο και θέλετε βοήθεια για τον σχεδιασμό/ υλοποίηση τότε πιστεύω περισσότερο από αρκετοί θα έρθουν προς βοήθεια. Μην περιμένεις όμως να τρέχουν πριν από εσένα για εσένα.
Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin van-guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ! ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕ ΤΟ wiki

:arrow: my blog

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 951
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind Node ID: 74
Contact:

Post by grigoris »

sf1n4k1 wrote:grigori τελίωσες φαντάρος?
Unfortunately.. :cry:

Τεσπα.. εχω χρονο μονο το ΣΚ γιατι μεσα στην εβδομαδα δινω μαθημα. Μπορουμε να το κανονισουμε..

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind Node ID: 320

Post by mp »

korkakak wrote:Όταν σχεδιάσετε/σκέφτεστε κάτι Πάνο και θέλετε βοήθεια για τον σχεδιασμό/ υλοποίηση τότε πιστεύω περισσότερο από αρκετοί θα έρθουν προς βοήθεια. Μην περιμένεις όμως να τρέχουν πριν από εσένα για εσένα.
Μάλλον με παρεξήγησες. Προφανώς και αν ζητήσει ο οποιοσδήποτε βοήθεια είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν τα παιδιά να βοηθήσουν. Η παρέμβασή μου ήταν στη λογική της εξεύρεσης από τη συγκεκριμένη ομάδα που δραστηριοποιείται έντονα νέων υποψήφιων κόμβων που θα καλύψουν την περιοχή πιο δυναμικά και πιο αξιόπιστα από την υπάρχουσα κάλυψη. Και φυσικά δε ρίχνω την ευθύνη σε άλλους, και εγώ έχω υποσχεθεί τόσο καιρό να κάνω links σε 802.11a αλλά δε το έχω καταφέρει ακόμα. Είναι φανερό πως δεν υπάρχει δυναμισμός και ενέργεια σε μας τους "παππούδες" και γι' αυτό έθεσα το όλο θέμα. Κι απ' ότι φαίνεται ήδη βρέθηκε ένας πρώτος νέος υποψήφιος για κόμβο.

Προσωπικά θα ήθελα να απεμπλακώ ή δυνατόν από το βασικό κορμό του δικτύου (διατηρώ τα backbone links με pwmn.net_Eglykada και PWN_Darkstar) και να συνεχίσω σαν απλός client, όχι για κανένα άλλο λόγο πέραν του ότι δεν έχω το χρόνο και την ενέργεια να προσφέρω αυτά που χρειάζεται το PWMN.

mp

edit: Να ξαναεπισημάνω εδώ την ενόχλησή μου από την συνεχιζόμενη χρήση των παλιών ssid από κόμβους που προέρχονται από το PWN. Και συγκεκριμένα, PWN_Liberty, PWN_Darkstar, PWN_BK_AP, PWN_Zion, PWN_ECO_AP. Νομίζω πως με την έλευση του Σεπτεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθούν και αυτές οι αλλαγές.

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind Node ID: 320

Post by mp »

grigoris wrote: edit: ειμαι στο http://wind.wspn.gr:81/?page=nodes&node=74
Γιατί έχεις βάλει +80 υψόμετρο; Είσαι σε 25όροφη πολυκατοικία; Είσαι 600m από μένα πάντως, λογικά θα σε βλέπω ...

mp

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 951
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind Node ID: 74
Contact:

Post by grigoris »

mp wrote:Γιατί έχεις βάλει +80 υψόμετρο; Είσαι σε 25όροφη πολυκατοικία;
το gps ρωτα..

να βγαλω το strobe..?

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind Node ID: 320

Post by mp »

grigoris wrote:
mp wrote:Γιατί έχεις βάλει +80 υψόμετρο; Είσαι σε 25όροφη πολυκατοικία;
το gps ρωτα..

να βγαλω το strobe..?
Σου έχει βάλει 105 μέτρα υψόμετρο από τις συντεταγμένες και μάλλον εσύ έχεις βάλει και ένα +80 σαν υψόμετρο κτιρίου - από λάθος προφανώς. Αυτό το +80 πρέπει να διορθώσεις, το άλλο που σου δίνει από τις συντεταγμένες είναι σωστό.

strobe?

mp

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 951
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind Node ID: 74
Contact:

Post by grigoris »

fixed
mp wrote:strobe?
http://en.wikipedia.org/wiki/Strobe_light
Το χρησιμοποιω συχνα για ελεγχο LoS.

ianos
Intel 80286
Posts: 86
Joined: Thu Mar 08, 2007 2:13 pm
PWMN Wind Node ID: 18

Post by ianos »

mp wrote:
edit: Να ξαναεπισημάνω εδώ την ενόχλησή μου από την συνεχιζόμενη χρήση των παλιών ssid από κόμβους που προέρχονται από το PWN. Και συγκεκριμένα, PWN_Liberty, PWN_Darkstar, PWN_BK_AP, PWN_Zion, PWN_ECO_AP. Νομίζω πως με την έλευση του Σεπτεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθούν και αυτές οι αλλαγές.
Θα μπορούσα να εκφράσω και εγώ την ενόχληση μου για το στυλάκι, αλλα anyway... pwmt.net_darkstar is up and running
We are the Borg

Resistance is futile

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 95
Location: Rio

Post by sf1n4k1 »

Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιο "stylaki" Γιώργο, έχει περάσει πολύς καιρός για ένα click που συμφώνησαν όλοι..και δεν είναι μόνο απο PWN τα ξεχασμένα SSiD Πάνο.

Η αδιαφορία δε ενοχλεί κανέναν..απλα απογοητέυει αυτούς που ενδιαφέρονται ακόμα. Thats all

Post Reply